W Polsce nauczyliśmy się, że poranna kawa i śniadanie spożywa się w domu współnie ze wszystkimi domownikami, tymczasem w Europie Zachodniej większość osób o poranku wybiega z domu w poszukiwaniu idealnej kawy, a za tak ową uważana jest ta z aparatu vendingowego. Różnica ta jest spowodowana różnymi gustami smakowymi, mieszkańcy Europy środkowej zadowalają się rano małą czarną bez dodatków. Jednak z roku na rok można zaobserwować wzrost zainteresowania innymi rodzajami kawy, szczególnie wśród osób młodych i zabieganych, które nie mają czasu na przygotowanie ukochanej cappuccino lub latte w domu.
Ponadto tylko doświadczony barista jest w stanie zachować odpowiednie proporcje i wykonać perfekcyjną kawę. Dlatego coraz częściej sięgamy po kawę pochodzącą z aparatów vendingowych, która jest idealna w smaku, konsystencji i aromacie, a jej przygotowanie ogranicza się do wciśnięcia jednego lub kilku przycisków. Dzięki automatom vendingowym jesteśmy w stanie przygotować wymarzoną kawę zaledwie w kilka lub kilkanaście sekund podczas gdy w warunkach domowych ten proces zajmuje do kilkunastu minut. Kolejną przyczyną dla której coraz więcej osób sięga po kawę z automatu jest możliwość kupienia jej w zakładach pracy, dworcach kolejowych, na uczelniach, czyli wszędzie tam gdzie spędzamy dużo czasu i potrzebujemy wsparcia w postaci pobudzającego, aromatycznego napoju, który po trudach całego dnia pozwala nam na chwilę relaksu i odzyskanie sił.
Do najczęściej kupowanych rodzajów kawy z automatu należą, te których przygotowanie w domu zabiera zbyt wiele czasu:
- americano
- espresso
-cappuccino
- late
- mocca