Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie bez niej życia, większość z nas zaraz po przebudzenie parzy filiżankę aromatycznego napoju, który po części dzięki niezwykłemu zapachowi, a po części ze względu na zawartość kofeiny pozwala nam rozpocząć dzień z uśmiechem na ustach. Popularność kawy wzrasta z roku na rok, ale też z roku na rok mamy bardziej wyrafinowany smak i uwielbiana do niedawna przez Polaków czarna kawa mielona zalewana wrzątkiem powoli odchodzi w zapomnienie na rzecz bardziej wyszukanych smaków.
Obecnie większość kaw jest przygotowywana na bazie mocnego espresso będącego przysmakiem Włochów. Do najchętniej pitych rodzajów kaw należą;
- Espresso to bardzo mocna kawa z ekspresu podawana w miniaturowych 20-30 ml filiżankach, ze smaczną pianką, która powstaje w czasie parzenia.
- Cappuccino jest tym rodzajem kawy, który jest najczęściej profanowany przez jego miłośników, poprzez przygotowywanie go z gotowej mieszaki dostępnej w sprzedaży. Prawdziwe aromatyczne cappuccino, któremu nie można się oprzeć jest przyrządzane na bazie 25 ml espresso i 125 ml spienionego mleka, tak przygotowaną kawę można posypać czekoladą, cynamonem, lub posłodzić cukrem trzcinowym, dzięki któremu cappuccino zyskuje karmelowy posmak.
- Latte - to trójwarstwowa kompozycja, w której na dnie znajduje się niewielka ilość podgrzanego mleka, do którego dodajemy espresso najlepiej prosto z ekspresu, a następnie górze znajduje się mocno spienione mleko. Latte podajemy w specjalnych wysokich szklankach z dopasowanymi do nich długością łyżeczkami. Smak kawy można wzbogacić odrobiną cukru.