+48 886 998 238
Coffee Coffee Coffee Coffee Coffee

Kawa kawie nierówna

Kawa kawie nierówna
16 kwietnia 2016, 11:56

Czym różni się kawa z ekspresu od mielonej zalewanej wrzącą wodą, lub granulek, w których zamknięto kawę rozpuszczalną? Dla większości osób jedyną różnicą jest smak i sposób przygotowania, tymczasem badania prowadzone przez różne organizacje apelują, że większość wypijanych filiżanek kawy każdego dnia ma zły wpływ na organizm co jest spowodowane nieprawidłowym procesem jej przygotowania. Od kawy oczekujemy głównie niebiańskiego aromatu i smaku, oraz pobudzenia przez zawartą w niej kofeinę, tymczasem eksperci są zgodni, że kawa rozpuszczalna choć proces jej przyrządzania ogranicza się jedynie do zalania gorącą wodą i poczekania aż granulki się rozpuszczą pobudza znacznie słabiej niż ta parzona z mielonych ziaren i z ekspresu. Ponadto w większości zawiera Ochratoksynę A, która jest substancją rakotwórcza odkładająca się w organizmie co może prowadzić do chorób nerek i uszkodzenia układu odpornościowego.

 

Nieco mniej szkodliwa jest popularna niegdyś kawa mielona zalana wrzącą wodą, jej zaletą jest dosyć szybkie pobudzenie organizmu, oraz znacznie silniejszy aromat niż w przypadku kawy rozpuszczalnej. Kawa mielona nie jest jednak wyborem doskonałym, gdyż zawiesina powstająca w procesie parzenia może podrażniać żołądek i wątrobę, a pita bez śniadania być bezpośrednią przyczyną wrzodów żołądka.  Z badań wynika, iż najzdrowsza kawa to ta z ekspresu ciśnieniowego, gdyż zmielone ziarna kawy najkrócej mają kontakt z wodą dzięki czemu nie przedostają się do aromatycznego napoju szkodliwe substancje. Kawa z ekspresu doskonale pobudza organizm, poprawia koncentrację, przyspiesza przemianę materii i do 4 filiżanek dziennie wpływa korzystnie na samopoczucie.